سبک زندگیسلامتی

طرز تهیه ترشی لیته‌ ؛ یکی از چاشنی های محبوب ایرانی

با طرز تهیه ترشی لیته، یکی از خوشمزه‌ترین و محبوب‌ترین ترشی‌های سنتی ایرانی آشنا شوید و آن را در مهمانی‌های خود در کنار غذا سرو کنید.

مخلفات کنار غذا از دیرباز، گزینه‌ای ضروری برای خوردن غذا در ایران و سراسر جهان به شمار می‌آمدند. از ماست و انواع سالاد گرفته تا انواع ترشی، همیشه غذای اصلی همراه با یک مخلفات خوشمزه و معمولا اشتهابرانگیز سرو می‌شود. در این میان، ترشی‌ها از آن دسته چاشنی‌هایی هستند که در بیشتر کشورهای آسیایی، محبوبیت زیادی دارند و در آشپزی خاورمیانه و کشورهای حوزه بالکان به‌وفور دیده می‌شوند.

از دیرباز، برای نگهداری طولانی‌مدت از سبزی‌ها و میوه‌های مختلف، آن‌ها را در محلولی از آب نمک یا سرکه می‌خواباندند تا بتوان در فصولی که دسترسی به این مواد غذایی به‌صورت تازه وجود ندارد، استفاده کرد. در واقع، فرآیند ترشی گذاشتن برای نگهداری از مواد خوراکی و استفاده از آن‌ها در فصولی غیر از فصل برداشت به‌وجود آمد. قدمت ترشی انداختن به چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح برمی‌گردد و حتی از دو هزار سال پیش، ترشی شور و خیار شور در کشور هند به‌عنوان چاشنی مصرف می‌شده‌اند.

جالب است بدانید که ترکیب این مواد غذایی با یکدیگر و با سرکه در شرایط خاصی منجر به تخمیر می‌شود که در برخی موارد، سبب می‌شود تا ارزش تغذیه‌ای مواد اولیه افزایش یابند. از انواع ترشی می‌توان به ترشی مخلوط، ترشی بادمجان شکم پر، ترشی بندری، ترشی فلفل، سیر ترشی، پیاز ترشی و ترشی لیته اشاره کرد. با پامپا همراه باشید تا در این مقاله شما را با انواع ترشی لیته، مواد ترشی لیته مخصوص و طرز تهیه ترشی لیته اصل آشنا کند.

ترشی لیته به‌سادگی در خانه درست می‌شود و چاشنی فوق‌العاده‌ای در کنار غذا، به‌خصوص در فصل پاییز و زمستان به شمار می‌آید. این ترشی معمولا با گل کلم یا کلم سفید، هویج، انواع فلفل، خیار، بادمجان، سیر، سبزی معطر (مرزه، ترخون، گشنیز، تره، ریحان و جعفری)، ادویه ترشی (نعنا خشک، زیره سیاه و سبز، کاری، زردچوبه، تخم گشنیز، سیاه دانه و گلپر)، نمک و سرکه درست می‌شود. البته این ترکیبات در نقاط مختلف کشور متفاوت هستند و ترشی‌های لیته متنوعی از جمله ترشی لیته شمالی و ترشی لیته بندری در شهرهای ایران درست می‌شوند.

ترشی لیته خانگی و طرز تهیه آن

طرز تهیه ترشی لیته بادمجان

لیته‌ ترشی یا ترشی لیته یا لیته بادمجان یا به اختصار لیته، یک نوع ترشی بادمجان است که در تهیه آن، علاوه بر بادمجان کبابی کوبیده و له شده از سیر، هویج و فلفل دلمه‌ای نیز استفاده می‌شود. البته برخی افراد به این ترشی، ترشی لیته مخصوص یا ترشی لیته گل کلم نیز می‌گویند؛ اما ماده اصلی تشکیل‌دهنده این ترشی، بادمجان است.

مواد لازم برای دو شیشه ترشی

طرز تهیه ترشی لیته بادمجان

مرحله اول: 

آماده‌سازی بادمجان: بادمجان‌ها را به دقت بشویید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافه آن‌ها کشیده شود. سپس آن‌ها را با دستمال خشک کنید و کلاهک بادمجان‌ها را با چاقوی تیز دربیاورید؛ اما پوست آن‌ها را نکنید.

مرحله دوم:

بادمجان‌ها را روی زغال و منقل کباب کنید. سپس اجازه دهید تا خنک شوند و پوست آن‌ها را بگیرید.

مرحله سوم:

سیرها را پس از شستشو، خوب خشک کنید. سپس آن‌ها را به‌همراه بادمجان‌ها در چرخ گوشت بریزید و چرخ کنید.

مرحله چهارم:

فلفل دلمه‌ای‌ها، گل کلم، فلفل سبز تند و هویج‌ها را ریز خرد کنید یا در غذاساز بریزید. 

مرحله پنجم:

ترکیب فلفل دلمه‌ای‌ها، گل کلم، فلفل سبز تند و هویج‌ها را به مخلوط بادمجان و سیر بیفزایید.

مرحله ششم:

آماده‌سازی سبزی: سبزی‌های پاک شده را در یک کاسه مناسب بریزید و روی آن‌ها را تا یک بند انگشت بالاتر آب بریزید. اجازه دهید تا سبزی‌ها به‌مدت ۱۰ دقیقه خیس بخورند. سپس سبزی‌ها را بشویید و در آبکش بریزید تا آب اضافه آن‌ها گرفته شود. در ادامه یک پارچه تمیز پهن کنید و سبزی‌ها را روی آن به‌صورت یک‌دست پخش کنید تا کاملا خشک شوند. در نهایت سبزی‌ها را در غذاساز بریزید تا کاملا خرد شوند.

مرحله هفتم:

سبزیجات خردشده یا سبزیجات خشک را به‌همراه نمک و زردچوبه به بقیه مواد ترشی اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. سپس آن‌ها را در شیشه بریزید و روی آن‌ها را با سرکه پر کنید و به‌مدت یک هفته تا ۱۰ روز در یخچال نگهداری کنید تا ترشی جا بیفتد.

نکات مهم برای تهیه ترشی لیته

 تهیه ترشی لیته

نکات مربوط به بادمجان

مواد لازم برای ترشی لیته

ترشی لیته بندری و طرز تهیه آن

ترشی لیته بندری با طعمی بسیار تند، برای آن دسته از افرادی مناسب است که عاشق طعم تند هستند.

مواد لازم

طرز تهیه ترشی لیته بندری

طرز تهیه ترشی لیته بندری

مرحله اول: 

بادمجان‌ها را خوب بشویید و سر آن‌ها را با چاقو جدا کنید. سپس آن‌ها را به‌همراه آب و سرکه در قابلمه بریزید و روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا بپزند.

مرحله دوم:

قابلمه را از روی حرارت بردارید تا بادمجان‌ها خنک شوند. آب بادمجان‌ها را به‌خوبی بگیرید.

مرحله سوم:

بادمجان‌ها را به‌همراه سیر و هویج در مخلوط کن یا غذاساز بریزید و خوب میکس کنید.

مرحله چهارم:

سبزیجات خردشده، کلم و فلفل سبز تند را به مخلوط مواد ترشی اضافه کنید و خوب هم بزنید تا با هم ترکیب شوند. سپس ادویه ترشی، سیاه دانه، زردچوبه، سرکه و نمک را به مواد ترشی بیفزایید و همه مواد را هم بزنید.

مرحله پنجم:

ترشی لیته جنوبی را در یک ظرف شیشه‌ای مناسب بریزید و درب آن را محکم ببندید. ترشی را برای یک هفته در دمای محیط قرار دهید تا به عمل بیاید. پس از درست شدن ترشی، آن را در یخچال نگهداری کنید.

نکات مهم برای تهیه ترشی لیته بندری

ترشی لیته شمالی و طرز تهیه آن

مواد اصلی تشکیل‌دهنده ترشی لیته شمالی یا ترشی نازخاتون، گوجه فرنگی، بادمجان، پیاز رنده شده، نعنای خشک، گلپر و آب انار هستند و معمولا آن را با آبغوره درست می‌کنند. مدت زمان لازم برای تهیه ترشی لیته شمالی حدود ۸۰ دقیقه است و شما می‌توانید آن را بلافاصله پس از خنک شدن، سرو کنید.

مواد لازم

طرز تهیه ترشی لیته شمالی

ترشی لیته شمالی

مرحله اول: 

آماده‌سازی بادمجان: بادمجان‌ها را کبابی کنید و پوست آن‌ها را بکنید. سپس آن‌ها را با چاقوی تیز، ساطوری خرد کنید. 

مرحله دوم:

بادمجان‌ها را به‌همراه آبغوره و آب انار در یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا با هم برای مدت کوتاهی بجوشند و طعم ترشی آبغوره و آب انار به خورد بادمجان‌ها برود.

مرحله سوم:

گوجه فرنگی‌ها را ساطوری خرد کنید و سپس آن‌ها را به‌همراه پیاز رنده شده و سبزی‌ها به بادمجان‌ها در قابلمه بیفزایید تا برای یک دقیقه با هم بجوشند. شعله گاز را خاموش کنید.

مرحله چهارم:

اجازه دهید تا ترشی خنک شود؛ سپس آن را در شیشه‌های مناسب و استریل بریزید و در یخچال نگهداری کنید.

مرحله پنجم:

برای سرو، ترشی لیته شمالی را با گردو تزئین کنید.

روش نگهداری ترشی لیته

روش نگهداری ترشی لیته

از آنجا که در ساختمان‌های امروز، بخاری و شوفاژ فضای خانه را گرم می‌کند و دیگر زیر زمین‌های وسیع و خشک سابق برای نگهداری مواد غذایی و ترشی وجود ندارند، بهتر است ترشی را در یخچال یا مکان‌های خنک خارج از ساختمان مانند بالکن‌هایی که آفتاب‌گیر نیستند، نگهداری کنید تا خراب نشوند.

توجه کنید که قاشق یا ملاقه‌ای که با آن ترشی را می‌کشید، باید کاملا تمیز باشد و خیس، چرب یا آلوده نباشد.

اگر ترشی را با آبغوره تهیه می‌کنید، باید آبغوره را از قبل بجوشانید و آماده کنید. 

برای تهیه یک ترشی خوب و با کیفیت، مواد باید کاملا تازه باشند و مواد باید پس از شستشو کاملا خشک شوند و به‌هیچ‌وجه آب نداشته باشند؛ زیرا در غیر این صورت، ترشی کپک می‌زند.

فواید ترشی

فواید ترشی

طعم ترشی لیته

با فرا رسیدن روزهای پاییزی، شیشه‌های رنگارنگ ترشی در یخچال‌ها و بالکن‌ها پدیدار می‌شوند. ترشی لیته یکی از خوش‌طعم‌ترین انواع ترشی است که می‌توان آن را با غذاهای بسیاری از جمله کتلت، کوفته، لوبیا پلو سرو کرد. ترشی لیته با ظاهری دلربا و عطر و طعمی وسوسه‌کننده، بدون شک، اشتهای شما برای خوردن غذا را افرایش خواهد داد.

پس تا دیر نشده دست به کار شوید و به تره‌بار بروید تا وسایل لازم برای ترشی را تهیه کنید. درست کردن ترشی لیته بسیار آسان است و به شما توصیه می‌کنیم تا انواع آن را در خانه درست کنید و از طعم و مزه آن لذت ببرید.

طعم ترشی لیته

 اگر دوست دارید یک ترشی لیته اصل خوشمزه درست کنید، دست به کار شوید و از طرز تهیه انواع ترشی لیته ارائه شده در این مقاله استفاده کنید. اگر موفق به درست کردن این ترشی شدید، حتما از از ترشی‌های زیبا و رنگارنگ خود عکس بگیرید و با تگ‌کردن پامپا در اینستاگرام ([email protected])، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. در ضمن در صورت تمایل، تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران پامپا در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.



برچسب ها

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن