
رقصیدن نوعی ورزش هوازی است که انواع گوناگونی دارد و در کنار گوش دادن به موسیقیهای دلنواز انجام میشود. این ورزش میتواند روحیهی شما را دگرگون کند و همچنین سلامت بدنتان را هم بهبود ببخشد.
آهنگ گوش دادن به خودی خود دارای فواید فراوانی است و شادابی شما را افزایش میدهد. زمانی که بدنتان را هنگام گوش دادن به موسیقی حرکت میدهید، میتوانید ریتم مناسبی پیدا کنید، ضربان قلب را افزایش داده و بدن را هم در وضعیت کالریسوزی و چربیسوزی قرار دهید.
امروزه کلاسهای ورزشی فراوانی پیدا میشوند که از انواع رقصها کمک میگیرند تا سطح تناسب اندام شما را بهبود ببخشند. فرقی ندارد چه نوع رقصی را انجام داده و به چه نوع موسیقیای گوش دهید، در هر صورت این ورزش دارای فواید بسیاری برای سلامت جسمی، ذهنی و عاطفی شما است و به شما کمک میکند سبک زندگی سالمتری داشته باشید.
در این نوشته میخواهیم نگاه دقیقتری به این ورزش ساده و سرگرمکننده بیندازیم و ببینیم چه فوایدی برای سلامتی ذهن و بدن دارد. همچنین چند نوع از محبوبترین رقصها را هم بررسی کرده و چند نکته برای شروع رقصیدن را معرفی میکنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
رقصیدن چه تأثیری روی سلامت جسم و ذهن میگذارد؟
فرقی ندارد ۸ سالتان باشد یا ۸۰ سال، در هر صورت انجام فعالیت بدنی و رقصیدن میتواند تغییر بزرگی در ذهن و جسم شما به وجود بیاورد!
از بهبود سلامت جسمی و روانی گرفته تا تقویت عواطف و ارتباطهای اجتماعی، رقصیدن دارای فواید فراوانی است که در ادامه آنها را آوردهایم:
فواید رقصیدن برای سلامت جسم
رقصیدن یک نوع ورزش و فعالیت بدنی است، بنابراین دارای فواید گوناگونی برای بدن است و از این نظر در گروه تمرینهای هوازی قرار میگیرد.
۱. رقصیدن سلامت قلبی-عروقی بدن را بهبود میبخشد
فواید رقصیدن برای سلامت جسم و قلب درست مطابق دستورالعمل کارشناسان برای ورزش و فعالیت بدنی است. با توجه به اطلاعات کارشناسان ورزشی، بزرگسالان در هفته باید دستکم ۱۵۰ تا ۳۰۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط، یا ۷۵ تا ۱۵۰ دقیقه ورزش شدید هوازی داشته باشند.
همانگونه که گفتیم، رقصیدن نوعی تمرین هوازی است و شما با انجام آن میتوانید به دستکم ورزش مورد نیاز هفتگی برای بزرگسالان دست پیدا کنید. بنابراین، این ورزش به سلامتی فیزیکی شما کمک میکند و کارکرد قلبی-عروقی بدن شما را هم بهبود میبخشد.
۲. رقصیدن نیرو و تعادل بدن را تقویت میکند
یکی از خوبیهای رقصیدن این است که بدن شما را حرکت میدهد و باعث میشود همهی اندامها در همهی جهات و محدودهی حرکتی خود جابهجا شوند. این جابهجایی هنگام رقصیدن هم برخلاف ورزشهایی مانند پیادهروی، پلهنوردی، دوچرخهسواری و… تنها به یک سطح حرکتی خلاصه نمیشود.
در حقیقت شما با رقصیدن، بدنتان را از جهات گوناگونی حرکت میدهید و در نتیجه میتوانید همهی ماهیچهها، بهویژه آنهایی را که در زندگی روزمره به کار گرفته نمیشوند تقویت کنید.
تقویت ماهیچهها و حرکت دادن بدن از جهتهای گوناگون منجر به تقویت نیروی سراسر بدن میشود. این موضوع هم تعادل و هماهنگی بیشتر بدن را در پی دارد.
۳. به بدن فشار زیادی وارد نمیکند و منجر به آسیب دیدن نمیشود
رقصیدن به طور کلی فشار زیادی به ماهیچهها و مفاصل بدن وارد نمیکند و به همین دلیل برای همهی مردم، بهویژه کسانی که دارای محدودیت حرکتی هستند، مناسب خواهد بود.
شما همچنین میتوانید با مربی ورزشی و پزشک مشورت کنید تا خیالتان را از بابت فشار این ورزش آسوده کنید. شاید گاهی اوقات برخی رقصها برای شرایط فیزیکی شما مناسب نباشند، بنابراین با مشورت با پزشک و مربی میتوانید نوع رقصی را انتخاب کنید و انجام دهید که با بدن و شرایط شما سازگار است.
فواید رقصیدن برای سلامت ذهن
۱. رقصیدن فعالیتهای شناختی مغز را بهبود میبخشد
این فایده بدون شک شما را تشویق میکند تا به سراغ رقصیدن بروید. پژوهشهای بسیاری نشان دادهاند که رقصیدن روی ویژگیهای شناختی از جمله ادراک و احساسات تأثیر میگذارد و منجر به بهبود فرایند تفکر و اندیشیدن میشود. این بهویژه با افزایش سن مهمتر میشود زیرا پیری میتواند کاهش فعالیتهای ذهنی و شناختی را به دنبال داشته باشد.
با توجه به این پژوهشها، رقصیدن باعث میشود فعالیت بخشهایی از مغز که حافظه و مهارتهایی مانند برنامهریزی و سازماندهی را کنترل میکنند، بهبود پیدا کند.
افزون بر این، رقصیدن برخلاف سایر ورزشها میتواند تعادل و هماهنگی بدن را افزایش دهد. از آنجا که تمرکز و فعالیت مغز برای این کار بسیار مهم و تأثیرگذار است، با بهبود تعادل و تلاش برای هماهنگ شدن با موسیقی خواهید توانست کارکرد ذهنی خود را هم تقویت کنید.
۲. مغز را به چالش میکشد و آن را تقویت میکند
اگر با رقص «تپ دنس» آشنایی داشته باشید، بهخوبی متوجه میشوید که چرا رقصیدن میتواند مغز را به چالش بکشد و آن را تقویت کند.
شما برای رقصیدن به تمرکز و هماهنگی بالایی نیاز دارید. هنگام رقصیدن مغز شما تلاش میکند هم روی حرکت مداوم بدن تمرکز داشته باشد، هم حرکات بعدی و الگوهای رقص را به یاد بیاورد. این کار تأثیر زیادی روی نیرو و کارکرد مغز خواهد گذاشت.
بنابراین، رقصیدن نوعی ورزش ذهنی هم به شمار میرود که مغز را به چالش میکشد و هماهنگی آن را بهبود میبخشد. صرف نظر از سن و تجربهی شما، میتوانید از این فایدهی جالب رقصیدن بهرهمند شوید.
فواید رقصیدن برای سلامت عاطفی
۱. هر کسی میتواند آن را انجام دهد
بعضی از مردم ممکن است تناسب اندام خوبی نداشته باشند و نسبت به این موضوع احساس خجالت کنند. شاید با توجه به وضعیت جسمانیشان نتوانند هر ورزشی را انجام دهند و به همین دلیل احساس بد و ناامیدی داشته باشند. ولی خوبی رقصیدن این است که هر کسی میتواند آن را انجام دهد. حتی اگر فقط بالاتنهتان را بتوانید حرکت دهید هم میتوانید این ورزش را انجام دهید!
به همین دلیل است که رقصیدن بسیار محبوب است و کسانی که معمولا از ورزش کردن و انجام ورزشهای معمول دوری میکنند، به سراغ رقصیدن میروند.
۲. رقصیدن شما را به دیگران نزدیک میکند
اگرچه ممکن است بسیاری از مردم ترجیح دهند تنهایی برقصند، ولی رقصیدن به همراه سایر مردم میتواند فواید واقعا جالبی به دنبال داشته باشد.
فرقی ندارد به سالنهای ورزشی و کلاسهای رقص بروید یا به همراه دوستان و آشنایان خود برقصید، در هر صورت میتوانید افزون بر ورزش و کالریسوزی، به بهبود روابط اجتماعی خود هم کمک کنید و با دیگران صمیمیتر شوید. این وقتگذرانی با دیگران منجر میشود رقصیدن را نه به چشم یک ورزش، بلکه یک سرگرمی شاد و جذاب نگاه کنید.
۳. روحیه و خلقوخوی شما را تقویت میکند
رقصیدن و گوش دادن به موسیقی به شما کمک میکند خود را رها کنید و همین رهایی است که باعث میشود احساس شادی بیشتری داشته باشید. این شاد شدن و احساس رهایی میتواند کاهش استرس، اضطراب و نشانههای افسردگی را در پی داشته باشد و همچنین اعتمادبهنفس شما را افزایش دهد. به همین دلیل رقصیدن راهکار بسیار خوبی برای بهبود سلامت روانی و عاطفی شما است.
فواید رقصیدن برای کودکان
کودکان به طور طبیعی در حال حرکت کردن و ریتم داشتن هستند. هنگامی که آنها را به انجام ورزش و رقصیدن وادار کنید هم قطعا با نتایج بسیار خوبی روبهرو خواهید شد و سلامتی آنها را بهبود خواهید بخشید.
رقصیدن نه تنها به کودکان کمک میکند تا انرژیشان را خالی کنند، بلکه راه خوبی برای آزادسازی و رهایی آنها است. آنها با رقصیدن میتوانند احساساتشان را بروز دهند و بهتر رشد کنند. جدا از این، حرکت دادن بدن و هماهنگی با موسیقی کمکشان خواهد کرد تا چیرگی بیشتری روی بدن خود داشته باشند و در حقیقت «زبان حرکت کردن» را فرا بگیرند.
برای اینکه کودکان خود را در مسیر ورزش و تندرستی قرار دهید، با چالشهای فراوانی روبهرو خواهید بود. بیشتر ورزشها ممکن است دشوار و رقابتی باشند و کودک را از ورزش کردن زده کنند. ولی رقصیدن بهراستی کار سرگرمکننده و لذتبخشی است و کودک هرگز احساس اجبار و دشواری نمیکند.
جدا از همهی اینها، کودکان با رقصیدن در کنار سایر کودکان میتوانند روی مهارتهای اجتماعی خود هم کار کنند و برای زندگی در جامعه آماده شوند. همچنین میتوانند دوستان جدیدی هم پیدا کنند و اوقات خوشی داشته باشند.
رقصیدن چه انواعی دارد و فواید هر کدام چیست؟
همهی انواع رقصها دارای فواید جسمی، ذهنی و عاطفی هستند و به شما کمک میکنند زندگی سالمتری داشته باشید. برای اینکه رقصیدن را وارد زندگی خود کنید و از فواید آن بهرهمند شوید، باید رقصی را انجام دهید که از آن لذت میبرید و برایتان جذاب است.
به همین دلیل باید انواع رقصها را بشناسید و ببینید کدام گزینه برای شما مناسبتر است. در ادامه چند نوع از محبوبترین رقصها را معرفی میکنیم:
۱. رقص باله
باله یک رقص زیبا و تکنیکی است که برای همهی سنین مناسب به شمار میرود. به طور کلی، این رقص را میتوان پایهی رقصهای دیگر دانست زیرا به اجرای بهتر آنها کمک میکند.
این رقص به حرکت پاها، تعادل، زمانبندی، چرخش بدن، ماهیچههای مرکزی نیرومند و همچنین انعطافپذیری بالا نیاز دارد.
۲. رقص شکم
رقص شکم یک سبک عالی برای شروع است. با کمک این رقص میتوانید روی استفاده از ماهیچههای شکم، مرکزی، بازوها و باسن خود کار کنید.
رقص شکم به ریتم بالایی نیاز دارد و برای بزرگسالان گزینهی مناسبتری است.
۳. رقص هیپهاپ
هیپهاپ یکی از محبوبترین رقصها است که آزادی بالایی دارد و شما هنگام اجرای آن میتوانید خودتان را غرق در موسیقی کنید و سراسر بدنتان را تکان دهید.
این سبک برای همهی سنین گزینهای جذاب و سرگرمکننده به شمار میرود، بهویژه برای کسانی که به موسیقیهای امروزی علاقه دارند و آهنگهای سریع و ضربدار گوش میدهند.
۴. تپ دنس
این رقص با صدای کوبیدن کفشهای مخصوص به زمین شکل میگیرد که صدایی مانند سازهای کوبهای تولید میکند. به همین دلیل تپ دنس را میتوان نوعی موسیقی در نظر گرفت که با بدن اجرا میشود.
کسانی که تپ دنس کار میکنند، باید یاد بگیرند چگونه لایههای گوناگون موسیقی را بشنوند، ریتمها را دستهبندی کنند و خودشان لایههای جدیدی به موسیقی اضافه کرده و صدا تولید کنند. به طور کلی، این افراد را میتوان نوازنده و رقصنده در نظر گرفت که نوعی صدای ساز کوبهای به موسیقی اضافه میکنند.
نکاتی برای بهتر رقصیدن
وقتی بحث نکاتی برای رقصیدن در میان باشد، بیشتر کارشناسان بر این باورند که مهمترین چیز لذت بردن و سرگرم شدن است. ولی جدا از این، بهتر است نکات زیر را هم در نظر داشته باشید:
۱. ترس و خجالت خود را کنار بگذارید
نکتهی نخست برای خوب رقصیدن این است که خجالت و ترس خود را کنار بگذارید. فرقی ندارد چقدر روی این ورزش چیرگی داشته باشید، در هر صورت باید با اعتمادبهنفس این کار را انجام دهید.
برای رقصیدن نباید همواره خود را قضاوت کنید. بنابراین، افکار منفی را از خودتان دور کنید و در موسیقی و حرکات موزون رقص غرق شوید.
۲. تمرین کنید و تکنیکها را یاد بگیرید
کارشناسان پیشنهاد میکنند حتما تمرینات رقص باله را انجام دهید، حتی اگر هدفتان یادگیری رقص دیگری است.
رقص باله به شما کمک میکند روی حرکت بدنتان چیرگی پیدا کنید، اندامهای بدن را همراستا کنید و همچنین ماهیچههای مرکزی را به کار بگیرید و درگیر کنید تا تعادل و هماهنگی بیشتری داشته باشید.
شما با تمرین کردن و یادگیری این تکنیکها میتوانید رقصهای دیگر را بهتر انجام دهید و زودتر به نتیجه برسید.
۳. بهتنهایی و با تمرکز کامل تمرین کنید
اگرچه رقصیدن در کلاسهای ورزشی بسیار مفید و کارآمد است، ولی شما نباید همهی تلاشتان به این کلاسها خلاصه شوند. در حقیقت شما با تنهایی رقصیدن میتوانید تمرکز بیشتری داشته باشید و بهتر تمرین کنید.
حتما تلاش کنید بهتنهایی و جلوی آینه برقصید تا حرکت بدن خود را به طور کامل زیر نظر داشته باشید. این تمرکز و تمرین کردن، که ممکن است در کلاس ورزشی ممکن نباشد، به شما کمک میکند پیشرفت بیشتری داشته باشید و زودتر نتیجه بگیرید.
۴. پیش از اجرای نوع خاصی از رقص، روی ریتم و زمانبندی تمرکز کنید
خیلیها ممکن است در ابتدا همهی تمرکز خود را روی سبک رقصیدن بگذارند و کاری به هماهنگی و ریتم بدن نداشته باشند.
شما هنگام رقصیدن باید همهی حواستان به ریتم بدن و زمانبندی حرکات باشد، سپس به سراغ انجام حرکات موزون و نمایشی بروید. بنابراین، در ابتدای کار فرقی ندارد چه رقصی انجام میدهید، در هر صورت باید روی زمانبندی و ریتم خود چیرگی کامل داشته باشید.
۵. کاملا به مربی خود دقت داشته باشید
اگر در کلاسهای رقص شرکت کردید، حتما در وسط کلاس بایستید یا دستکم تلاش کنید دید خوبی به مربی خود داشته باشید. این برای تازهکارها بسیار مهم است تا حرکات را بهدرستی ببینند و آنها را به طور صحیح انجام دهند.
چگونه رقصیدن را آغاز کنید؟
اگرچه رقصیدن کار آسانی است و در حقیقت به گوش دادن به موسیقی و حرکت دادن بدن خلاصه میشود، ولی راهکارهایی وجود دارند که به شما کمک میکنند این کار را به شیوهی اصولیتر و کارآمدتری انجام دهید. در هر صورت شاید رقصیدن ساده باشد ولی هر کسی نمیتواند هر رقصی را انجام دهد. به همین دلیل به تمرین و رعایت برخی نکات دیگر نیاز است.
در ادامه چند نکته و راهکار را آوردهایم تا با دید بهتری بتوانید رقصیدن را آغاز کنید:
۱. نوع رقصی را انتخاب کنید که بیشتر جذبتان میکند
نخستین گام این است که رقص مورد علاقهی خود را انتخاب کنید. ببینید کدام رقصها شما را بیشتر جذب و هیجانزده میکنند. دربارهی آنها پژوهش کنید تا بهترین راهکارها را برای شروع و یادگیری رقص مورد نظر خود پیدا کنید.
۲. به سراغ کلاسهای آموزشی بروید
کلاسهای ورزشی گوناگونی را میتوانید پیدا کنید که جلسههای رقص دارند. این کلاسها معمولا شامل فعالیتهایی مانند پیلاتس، باله، زومبا، هیپهاپ و.. میشوند.
۳. از ویدیوهای اینترنتی کمک بگیرید
شما همچنین میتوانید به سراغ اینترنت و دیدن ویدیوهای آموزشی بروید. در سایتهایی مانند آپارات و یوتیوب ویدیوهای آموزشی فراوانی برای اجرای انواع رقصها وجود دارند. همچنین رسانههای اجتماعی هم این سبک از ویدیوها را در اختیار مخاطبان قرار میدهند.
سخن پایانی
رقصیدن و اجرای حرکات موزون راهی جالب برای گرم کردن بدن و افزایش ضربان قلب است. برخی از این رقصها مانند رقص زومبا دارای هماهنگی بیشتری هستند و کلاسهای آموزشی دارند. اگرچه این کلاسها میتوانند مفید باشند، ولی شما تنها با گوش دادن به موسیقی و رقصیدن در خانه هم میتوانید از تأثیرات مثبت تمرینهای هوازی سود ببرید.
رقصیدن روی سلامت جسمی، ذهنی و عاطفی شما تأثیر مثبت میگذارد و میتواند سلامت قلبی-عروقی بدن را بهبود ببخشد، نیرو و تعادل بدن را بیشتر کند، مغز را تقویت کند، روحیهی شما را شاد و مثبت کند و همچنین منجر شود با دیگران صمیمیتر شوید. همهی اینها در حالی است که به زمان زیادی نیاز ندارد و فشار کمی هم به مفاصل بدن وارد میکند.
بنابراین، از این پس تلاش کنید ترس و خجالت خود را کنار بگذارید و به سراغ رقصی بروید که به نظرتان جذاب است. در این میان میتوانید از دوستان خود هم بخواهید تا همراهیتان کنند و همچنین بد نیست اگر برای شرکت کردن در کلاسهای ورزشی برنامهریزی کنید. در هر صورت، با در نظر داشتن نکاتی که بررسی کردیم این ورزش جالب را به سبک زندگی خود اضافه کنید و در مسیر تندرستی و شادابی گام بردارید.
منبع: Healthline