
روستاهای نیر را در این مطلب به شما معرفی خواهیم کرد .۱۰۱ روستای نیر که همگی از فرهنگ و تاریخی غنی برخوردارند . در ابتدا با شهرستان نیر آشنا خواهیم شد.نیر مرکز شهرستان نیر و یکی از شهرهای استان اردبیل ایران است. این شهر در ۳۰ کیلومتری شهر اردبیل، ۲۰ کیلومتری شهر سرعین و ۴۵ کیلومتری شهر سراب واقع شدهاست که وجود بزرگراه برای ارتباط نیر با اردبیل باعث اهمیت این شهر شدهاست. مجموعه های گردشگری بولاغلار نیر و قلعه بوینی یوغون از مکانهای مهم گردشگری این شهرستان هستند.
در این مطلب می خوانید :
مساحت وموقعیت جغرافیایی
شهرستان نیرباوسعت ۴/۱۴۹۵ كیلومتر مربع ۳۳/۸ درصد ازكل استان را شامل می شود ودر ۴۷ درجه ۵۹ دقیقه طول شرقی و۳۸ درجه ۲ دقیقه عرض شمالی قرار داشته ودرارتفاع ۱۴۵۰ متر ازسطح دریا قرار دارد این شهرستان از طرف غرب باسراب ، از طرف جنوب با میانه ، از طرف شرق با شهرستان اردبیل و از طرف شمال با ارتفاعات كوه سبلان همسایه می باشد ودر ۳۲ كیلومتری جنوب غربی اردبیل واقع شده است وراه اصلی ارتباطی استان اردبیل وآذربایجان شرقی از این شهرستان می گذرد .
وضع طبیعی وآب وهوا
ارتفاعات كوه سبلان درقسمت شمال وغرب نیر قرار گرفته وباایجاد پستی وبلندیهای زیاد به منطقه چهره كوهستانی بخشیده ودرزمستان آب وهوای سرد ودرتابستان آب وهوای نسبتاً معتدلی را دارا می باشد و بلندترین كوههای آن چال داغی وسوغاتلی داغ می باشد.
میزان نزولات آسمانی در دامنه سبلان بیشتر بوده ودرجریان آب رودها ومسیلها اراضی تعدادی زیاد از روستاهای تحت پوشش شهرستان نیر واردبیل رامشروب می سازد ومیزان بارندگی متوسط منطقه ۳۵۰ میلیمتر درسال می باشد با توجه به عدم وجود اراضی آبرفتی وكوهستانی بودن ، منطقه از نعمت چاههای عمیق ونیمه عمیق (بجز مواردی درحاشیه رودخانه قوری چای كورائیم ) محروم بوده و مجموعاً آب های جاری حوزه عمل ۲۴ میلیون متر مكعب تخمین زده شده است.
فرهنگ ، زبان ودین
زبان مردم شهرستان نیر تركی آذری بوده وبه لحاظ فرهنگ ساختار قبیله ای وعشیره ای وبافت سنتی دارای قدرت وحاكمیت قابل ملاحظه ای است وبرخی تعصبات قومی مشاهده می شود از لحاظ دینی مردم منطقه معتقد به مذهب شیعه اثنی عشری می باشند.
پیشینه تاریخی
شهرستان نیر به عنوان بخشی از سرزمین آذربایجان و ایران قدمت تاریخی دارد و حوادث تاریخی مختلفی در آن رخ داده است و مردم شهرستان به موطن محلی و کشور در همه زمانها علاقه خاصی نشان داده اند.از وقایع مهم تاریخی منطقه نیر ورود آقا محمدخان قاجار به نیر از راه سراب است که در این سفر شاه با بی اعتنایی مردم مواجه شده و با تلخکامی راهی اردبیل می شود.از دیگر شاهان قاجار مظفرالدین شاه و محمد علی شاه قاجار از شهر نیر دیدن کرده اند.از حوادث دیگر لشکرکشی نصرالله خان یورتچی با پانصد سواره نظام شاهسون به دستور محمد علی شاه بسال ۱۲۷۸هو. ش در دوره مشروطیت علیه ستارخان،سردارملی به سوی تبریز بود که عاقبت در این لشکرکشی سپاه نصرالله خان شکست خورد و خود وی بعد از مدتی زندانی و اقامت در روستای آقچای،در آنجا درگذشت در این ایام ستارخان قبل از ورود به اردبیل در نیر اقامت داشته است.
در سال ۱۳۱۵ اولین سفر محمدرضا شاه پهلوی به منطقه نیر صورت گرفته و در سالهای ۱۳۲۵ و ۱۳۳۲ دومین و سومین سفر شاه به نیر انجام یافته است.
در دوران فعالیت فرقه دموكرات آذربایجان این منطقه یكی از مناطق حوادث خیز بوده است .
در جریان انقلاب اسلامی مبارزات مردم منطقه از سال ۱۳۴۱ شروع شده واز آن زمان تاكنون اهالی منطقه در استقرار ودفاع از نظام اسلامی با تقدیم صدها شهید ، جانباز ، آزاده وایثارگر جانفشانی نموده اند.
وجه تسمیه وآثار تاریخی
این شهرستان كه بنام نیر نامگذاری گردیده از شهر نیر كه مركز شهرستان است ، گرفته شده است ، در منابع تاریخی وجغرافیایی نیر بصورت نریر ، نریز ، تیر و نیر آمده است ودر مورد وجه تسمیه آن نظرات مختلفی وجود دارد برخی صاحب نظران آن را مأخوذ از آتشكده نیر اعظم وبه معنی نور وتعدادی دیگر آن را ازنی وبه معنی پوشیده از نی های به هم پیچیده دانسته اند ولكن آنچه بیش ازدیگر عناوین مورد توجه واقع شده ، این است كه واژه نیر از نرسی نام یكی از پادشاهان ساسانی گرفته شده است . به نظر مورخین نرسی (۳۰۱ ـ ۲۹۳ م) هفتمین پادشاه ساسانی نیر را آباد كرده وقصرهایی رادرآن بنا نموده است .
از آثار تاریخی منطقه می توان به دژ بویوینی یوغون ، آی قالاسی برجلو ، قلعه های كورائیم ودابانلو ، پناهگاه ودژزیرزمینی وانبار نظامی گلستان ، غار وانبار اباذر ، قیرمزی كورپو یاپل قرمز ، كاروانسرای شاه عباسی ، غارآقچای وفرهاد كهلی ،بقعه كورائیم و مقابر دوران اسلامی ، دهكده صخره ای اباذر و… اشاره نمود.
زراعت ودامداری
دراین شهرستان دامداری به دلیل وجود شرایط مناسب آب وهوایی وطبیعی شغل اول مردم محسوب می شود واهالی اقبال بالایی به این شغل نشان می دهند وزراعت پس از دامداری در رتبه دوم قرار دارد و محصولات بخصوصی درسطح منطقه كشت می شود وبرخی ازمحصولات صنعتی زراعی قابل كشت و پرورش نمی باشد. درزمینه باغداری ، فعالیت چندانی مشاهده نمی شود واین به دلیل سرمای شدید هوا در فصل بهار وبرخی ویژ گیهای طبیعی می باشد.
درزمینه كاشت گردو وبرخی طرحهای دیگر فعالیت هایی درسال اخیر انجام گرفته است .
برطبق آمار وسعت اراضی كشاورزی منطقه ۴۷۵۹۰ هكتار بوده كه شامل ۳۹۳۹۳ هكتار اراضی دیم و۸۱۹۷ هكتار اراضی آبی و ۲۵۷ هكتار باغات می باشد.
درسطح منطقه نیرظرفیت بسیاری برای فعالیت پرواربندی گوساله گوشتی،گاوداری شیری،مراكزجمع آوری شیر ومرغداری موجود می باشد وسرمایه گذاری دراین واحدها دارای توجیه فنی اقتصادی می باشد.
درقسمت زراعت ، شهرستان باتولید محصولاتی همچون سیب زمینی وچغندر قند دررتبه سوم استان جای دارد وباتوجه به بارش مناسب وآب وهوای كوهستانی تولید علوفه جهت تامین نیازمندیهای دامداری منطقه قابل توجه است .
بطور كلی مهمترین محصولات كشاورزی ودامی نیر عبارت از غلات ،سیب زمینی ،حبوبات ، علوفه دامی ، لبنیات ،عسل وگوشت قرمز وسفید ، اعم از گوشت گاوی ،گوسفندی ،ماهی ومرغ می باشد.
شیلات
فراوانی بارش وبدنبال آن پرآب بودن رودها وچشمه ها ،آب وهوای كوهستانی ، زیربنای مناسبی رابرای توسعه پرورش ماهیان سردآبی فراهم نموده است . وجود چشمه سارهای دایمی بولاخلار ، برجلو وقینرجه، گورگور ، صندوقلو ، آبشارلای ، رودخانه آغلاغان وبالخلو ازجمله این استعدادها وزیربناها می باشد.
جاذبههای گردشگری
وجود آبگرمهایی نظر قینرچه ، بورجلو ، سقزچی ، ولی عصر وقره شیران كه درجه حرارت بعضی از آنها تا ۵۶ درجه سانتیگراد نیز ثبت شده است وجهت درمان امراض پوستی ، جلدی واعصاب مفید تشخیص داده شده است ، وجود منطقه زیبای بولاخلار درمجاورت شهرنیر ، آب وهوای خنك وطبیعت سبز ودل چسب فصول بهار وتابستان حاكی از پتانسیل مطلوب شهرستان برای گردشگری وتوریسم است . ودر راستای این امر كار احداث دهكده توریستی سبلان نیر درمحل آب گرمهای بورجلو وقیینرجه به مساحت ۱۱۰ هكتار آغاز شده است . توسعه توریسم درمنطقه بدنبال خود بخش خدمات منطقه را تقویت خواهد كرد ودرآمد مردم منطقه را افزایش داده و موجبات اشتغال رافراهم خواهدآورد.
رودخانه های همیشه جاری بالغلو ، آغلاغان وكمال آباد كه از دامنه های كوهستانی سبلان سرازیر می شوند وچشمه سارهای منحصر به فرد كه جلوه زیبایی رابه منطقه داده موجب شده بهترین ماهی قزل آلای منحصربفرد قرمزكشور بطور طبیعی در رودخانه این شهرستان پرورش یابد سد عظیم یامچی علاوه بر تامین آب می تواند یكی از مراكزتوریستی وپرورش ماهی باشد.
پس از دماوند معروفترین كوه آتشفشانی ایران كوه سبلان است نعمات وبركات الهی دراین كوه ورشته كوههای اطراف ، دریاچه وقله های هرم یك ، دو وسه وچشمه سارهای بی نظیر آغلاغان ، گورگور ، لای ، كندوان و… همراه با رستنی های بسیار زیباوحیوانات وپرندگان قابل شكار چون قوچ ،میش ،كل بز ،كبك و… هستند.
آثار تاریخی وباستانی ، قرار گرفتن درمسیر ترانزیتی استان اردبیل وآذربایجانشرقی ونزدیكی بامركز این دواستان و در داخل شهرستان ،نزدیكی مطلوب مراكز تفریحی وتوریستی به یكدیگر استعداد وفرصت مناسبی رابرای رشد بخش خدمات وتوریسم فراهم نموده است ..
مناطق زیر از جمله مکانهای باستانی نیر میباشند:
آبگرم قینرجه و بوشلی سوئی واقع در روستای برجلو
کاروانسرای شاه عباسی (اردبیل) در گردنه صائین نیر
سنگ نوشتههای اورارتویی
آتشکدههای باستانی
تپهها و قبور باستانی
غارهای باستان قیرمزی کورپو (پل قرمز)
گورستان باستانی و غارهای مسکونی باستانی در روستای ابوذر
گورستان قره شیران
آبگرم قره شیران
استخر عباسلو
قلعه بوینی یوغون در روستای کورعباسلو نیر
سدیامچی
چشمه های بهشتی بولاغلار
غار و پناهگاه نظامی روستای گلستان در ۸کیلومتری نیر به سمت اردبیل
تپه باستانی چالاقان
جشنواره آش
همه ساله در مرداد ماه جشنواره آشهای محلی درمنطقه بولاغلار برگزار میشود که سبب حضور جمعیت کثیری از مسافران و شرکت کنندگان در مسابقه میشود. در این جشنواره فرهنگی و هنری انواع آشهای ایرانی و محلی استان اردبیل از قبیل آیران آشی (آش دوغ)، گیلدیک آشی (آش نسترن وحشی)، اریشته آشی (آش رشته)، آش کشک، آش گوجه، اوماج آشی، سوتلی آش (آش شیر)، آش دیشتیک، آش میوه، یاوان آش، آش حلیم، آش کلم، سوپ، خشیل (کاچی)، یارما آشی، آش آبغوره، آش ماست چکیده، آش جو، آش شله قلمکار، آش کشک، شله زرد و ایمام آشی (آش امام) تهیه و عرضه میشود.
روستاهای نیر
روستای آغچهکهل
آغچهکهل یکی از روستاهای استان اردبیل است که در بخش کورائیم شهرستان نیر واقع شدهاست.
روستای آق چای وسطی
آق چای وسطی یکی از روستاهای نیر است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. آق چای وسطی ۱۰ نفر جمعیت دارد.
روستای آقچای سفلی
آقچای سفلی یا به زبان “ترکی آشاقی آقچای” روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان یورتچی شرقی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۲۰۷ نفر با ۳۸ خانوار بودهاست.
روستای آقچای علیا
آقچای علیا روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان یورتچی شرقی قرار دارد.
روستای آقدرق
آقدرق یکی از روستاهای نیر است که در شهرستان نیر در استان اردبیل واقع شدهاست.این روستا در دهستان مهماندوست قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۴۸ نفر (۸ خانوار) بودهاست.
روستای آقگونی
آقگونی یکی از روستاهای نیر است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، آقگونی ۳۱ نفر جمعیت دارد.
روستای اباذر
اباذر روستایی است در شهرستان نیر در استان اردبیل.از آبادیهای دهستان یورتچوی شرقی از توابع بخش کورائیم شهرستان نیر که در سمت شمال شرقی دهستان قراردارد و از شمال با دهستان رضاقلی قشلاقی، از شرق با دهستان کورائیم و از غرب با روستای ساقیزچی مجاورت دارد و درسال ۱۳۹۰ تعداد ۳۹ خانوار سکنه و ۱۰۱ نفر جمعیت داشتهاست.
دهکده تاریخی اباذر
دهکده تاریخی اباذر در فاصله ۹٫۵ کیلومتری جنوب شهر نیر و ۱٫۵ کیلومتری روستای فعلی اباذر قرار دارد این دهکده گرچه در پشت تپه نه چندان مرتفعی قرار گرفته، اما به دلیل استفاده مناسب از عوارض طبیعی حتی تا چند قدمی آن نیز قابل رویت نیست و در چنان مکان مخفی و مطمئنی ساخته شده که دارای موقعیت تدافعی خاصی باشد دهکده صخره ای اباذر از ترکیب ۱۳ واحد یا فضای معماری تشکیل شدهاست که هر واحد بهطور مستقل در دامنه یا شیب صخره، رو به جنوب کنده شدهاند. بعضی از واحدها به صورت منفرد و تعدادی دیگر با توجه به عملکردشان متشکل از چندین قسمت هستند. علاوه بر این در جلوی هر فضای صخرهای بقایای دیوارهای سنگی به چشم میخورد که قطر هر کدام به یک متر می رسد. اغلب آثار معماری صخرهای این دهکده دارای دریچههای نورگیر سقفی برای روشنایی فضای داخلی میباشند. آثار تاریخی بدست آمده در این دهکده به دورههای قبل از اسلام و اوایل دوره اسلامی مرتبط میباشند. راه رسیدن به دهکده تاریخی اباذر از کنار آبگرم ساقیزچی میگذرد. جاده مواصلاتی ساقیزچی در مکانی موسوم به لانه اژدها درنزدیکی دهکده ساقیزچی، دو شاخه میشود. انشعابی که به سمت جنوبشرقی و دهکده اباذر ادامه پیدا میکند. حدود ۲ کیلومتر بعد به باغ دره ای در دل منطقه ای کوهستانی منتهی میشود که دهکده صخرهای اباذر را در خود جای دادهاست. این دهکده دردل صخره و درپشت قبرستان و تپه نه چندان مرتفعی قرار دارد.
روستای اجغاز
اوجغاز – اوجقاز روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان رضاقلی قشلاق قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۵۰ نفر بودهاست.
روستای اسلامآباد
شاهنشین روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان اسلام آباد قرار دارد. این روستا در شمالی ترین و نزدیکترین روستا به دامنه قله سبلان از مرکز شهرستان است. بیشتر فصول سال وسایل گرمایشی در این روستا استفاده میشود. شغل مردم این روستا دامپروری و کشاورزی است. اب این روستا از با کیفیت ترین ابهای کشور است که همین امر موجب شده است کارخانه های زیادی در جهت تولید و بسته بندی ابهای معدنی در این روستا تاسیس شود. طبیعت سرسبز و گسترده این روستا توریستهای زیادی در فصل تابستان بخود جلب میکند.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۵۶۷ نفر با ۱۱۰ خانوار بودهاست.
روستای امینآباد
امینآباد یک روستا در ایران است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست. ارامگاه این روستا نشان میدهد وقایع تاریخی در این منطقه رخ داده است.
روستای امینلو
امین لو یکی از روستاهای نیر است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست. امین لو ۱۵۰ نفر جمعیت دارد.
روستای اوزان بلاغ
اوزان بلاغ یکی از روستاهای نیر است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست. اوزان بلاغ ۱۱۷ نفر جمعیت دارد.
روستای ایرنجی
ایرنجی (به انگلیسی: ّIrenji) (به ترکی آذربایجانی: irinji) روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دورسونخواجه واقع شدهاست. در نزدیکی این روستا تپهای بزرگ بنام «پیر تپسی» قرار دارد که در بالای آن نیز مقبرهای وجود دارد که اطراف آن چهار دیواری مسقفی احداث شده و برای اهالی روستا جنبه مقدس دارد. اهالی در آنجا نذر میکنند و در ماه محرم دسته زنجیرزنی روستا دور همان مقبره طواف میکند. در دهه شصت جستجو کنندگان گنج و زیر خاکی، این مقبره را شبانه تخریب نمودند. در اطراف همین تپه نشانههای لولهکشی با استفاده از لولههای گلی از جنس خاک رس پخته شده دیده شدهاست.این روستا در نزدیکی کوهی به نام حسن داغی قرار دارد که از قدیم دامداران روستا در تابستان به دامنه آن کوچ میکنند و ییلاق و قشلاق انجام میدهند در زمستان شکار کبک از تفریحات محلی میباشد.
آثار آتشکدههای مهمی چون نیر اعظم، ایرنجی و جوراب، نشانههای آئین میتراییسم در غارهای صخره ای اباذر و آثار متعلق به هزاره سوم قبل از میلاد در در اطراف روستا وجود دارد. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵جمعیت این روستا به ۲۸۸ نفر مشتمل بر ۱۴۷ مرد و ۱۴۱ زن در ۹۸ خانوار رسیدهاست. (بهطور متوسط هر خانواده دارای یک فرزند میباشد)
روستای ایلانجوق
ایلانجوق روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان یورتچی غربی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۴۰۰ نفر با ۹۳ خانوار بودهاست.
روستای ایناللو
ایناللو یا با نام صحیح تر اینانلو، روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان رضاقلی قشلاق قرار دارد. مردم این روستا همانگونه که از اسمش پیداست،از تبار ایل بزرگ اینانلو هستند که خود طایفه ای از ایل شاهسون میباشد .
بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۲۰۸ نفر با ۴۷ خانوار بودهاست.
روستای اینچه
اینچه یکی از روستاهای نیر است که در دهستان مهماندوست شهرستان نیر واقع شدهاست.اینچه ۸۲ نفر جمعیت دارد.
روستای برجلو
برجلو یا همان بوشلی یکی از روستاهای نیر در استان اردبیل است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست. برجلو ۱۷۵ نفر جمعیت دارد. این روستا از جنوب با روستای میجمیر، از غرب با روستای ایلانجیق و از شمال با روستای قره تپه و از شرق با شهر نیر هممرز است، آبگرمهای معروف بوشلی سویی و قینرجه در این روستا قرار دارد، رودخانه بالیغلی چای نیز از کنار این روستا عبور میکند.
روستای بلقیسآباد
بلقیسآباد یا همان مالغاتاوا یک روستا در شهرستان نیر استان اردبیل است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، بلقیسآباد ۱۰۰ نفر جمعیت دارد.
روستای بوران
بوران یکی از روستاهای نیر است که در دهستان دورسون خواجه واقع شدهاست. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، بوران ۱۰۳ نفر جمعیت دارد.
روستای بوسجین
بوسجین روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۵۲۴ نفر بودهاست.
روستای پارچین
پارچین یکی از روستاهای نیر است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. پارچین ۹۵ نفر جمعیت دارد.
روستای پیرنق
پیرنق یا همان پیرنی روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان دورسون خواجه قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۶۸ نفر بودهاست.
روستای پیله سهران
پیله سهران یکی از روستاهای نیر است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. پیله سهران ۴۶ نفر جمعیت دارد.
روستای تاج بیوک
تاج بیوک یکی از روستاهای نیر است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست.تاج بیوک ۶۶ نفر جمعیت دارد.
روستای تازه قشلاق
تازه قشلاق ییکی از روستاهای نیر است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، تازه قشلاق ۷۹ نفر جمعیت دارد.
روستای تجرق
تجرق روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان رضاقلی قشلاق قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۳۰ نفر بودهاست.
روستای توتونسز
توتونسیز یا توتونسیز روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان یورتچی شرقی در کوهپایه قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۹۹ نفر بودهاست.
روستای جقجق پایین
جَقجَق پایین یکی از روستاهای نیر است که در استان اردبیل، دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست.
روستای جقجق علیا
جِقجِق علیا یکی از روستاهای نیر است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. جقجق علیا ۲۵ نفر جمعیت دارد.
روستای جقجق وسطی
جِقجِق وسطی یکی از روستاهای نیر است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. جقجق وسطی ۴۱ نفر جمعیت دارد.
روستای جلوگیر
جلوگیر یکی از روستاهای نیر است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست. جلوگیر ۱۹ نفر جمعیت دارد.
روستای جوراب
چوره دره سی روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان رضاقلی قشلاق قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۳۰۵ نفر بودهاست.
روستای جینقشلاقی
جینقشلاقی روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان مهماندوست قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۳۲۱ نفر بودهاست.
روستای چای سقرلو
چای سقرلو یکی از روستاهای نیر است که در دهستان رضاقلی قشلاق واقع شدهاست. چای سقرلو ۱۵۰ نفر جمعیت دارد.
روستای چهره برق
چهره برق یا همان چوره پوره یکی از روستاهای نیر است که استان اردبیل شه ستان نیر است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست. چهره برق ۱۵۰ نفر جمعیت دارد.
روستای حاجی محمود
حاجی محمود یکی از روستاهای نیر است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. حاجی محمود ۱۸۷ نفر جمعیت دارد.
روستای خادم لو
خادم لو یکی از روستاهای نیر است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. خادم لو ۱۴۳ نفر جمعیت دارد.
روستای خانقشلاقی
خان قشلاقی روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان مهماندوست قرار دارد. خانقشلاقی در جنوب شرقی اردبیل قرار دارد،فاصله این روستا از مرکز استان ۱۷کیلومتر،از مرکز شهرستان ۶۰کیلومتر و از مرکز بخش ۱۶کیلومتر میباشد. نام روستا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به # قائم آباد تغییر یافته و در حال حاضر با هر دو نام شناخته شده بوده ولی بیشتر بنام خانقشلاقی شایع می باشد.این روستا از شمال به روستای کوزه تپراقی،از جنوب به روستای مهماندوست سفلی،از شرق به روستای آلوچه واز غرب به تیپ حضرت عباس ع متصل بوده که قسمت عمده ای از زمینهای کشاورزی روستا در آن زمان به سپاه واگذار … شده است. شغل اصلی اهالی کشاورزی و دامداری می باشد وبیشترین محصولات این روستا جو،گندم،سیب زمینی وعدس می باشد. زمینهای آبی با آب رودخانه قوری چای وقسمتی دیگر با آب سد قوریچای(هولوم)آبیاری می شود. در حال حاضر روستا از کلیه امکانات اعم از برق،گاز،مخابرات،خانه بهداشت،آب شرب،پایگاه بسیج،دهیاری،مدرسه ابتدایی و…برخوردار می باشد.کلیه ساختمانهای مسکونی روستا مقاوم سازی شده وطبق سرشماری سال ۹۵دارای ۱۸۳نفر جمعیت و۵۷ خانوار می باشد.ولی در فصل تابستان بیش از ۹۰خانوار در روستا ساکن می باشند.
در حال حاضر ۵۰درصد کوچه و خیابانهای روستا آسفالت بوده که در سال آینده به ۸۰درصد خواهد رسید و این در نوع خودش بین روستاهای بخش کورائیم جالب توجه می باشد و تنها روستایی در بخش هست که بیشترین طرح هادی اجرا شده است. و این امر با همت و پشتیبانی اهالی روستا به نتیجه رسیده است.
روستای خانم بالاکندی
خانم بالاکندی یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست.خانم بالاکندی ۱۰۱ نفر جمعیت دارد.
روستای خانهشیر
خانهشیر روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان مهماندوست قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۳۰ نفر بودهاست.
روستای خراییم
خراییم یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. خراییم ۶۰نفر جمعیت دارد.
روستای خواجهایم
خواجهایم یک روستا در ایران است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست.خواجهایم ۳۹ نفر جمعیت دارد.
روستای دابانلو
دابانلو روستایی کوچک در جغرافیای کوهستانی جزء دهستان کورائیم بخش مرکزی شهرستان اردبیل است. این روستا در ۴۲هزارگزی جنوب باختری اردبیل و ۳۲ هزارگزی شوسهٔ اردبیل به خلخال است.بدلیل واقع شدن روستا در دامنه کوه نام آن دابانلو میباشد. در زبان آذری دابان به معنای پاشنه یا دامنه میباشد. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۲۱ نفر می باشد.
دابانلو = دامنه کوه – پاشنه کوه
روستای داش بلاغ
داش بلاغ یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. داش بلاغ ۶۲ نفر جمعیت دارد.
روستای دکمه داغیلدی
دکمه داغیلدی یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست. دکمه داغیلدی ۲۸ نفر جمعیت دارد.
روستای دوشانلو
دوشانلو یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست. دوشانلو ۶۹ نفر جمعیت دارد.
روستای دیم سقرلو
دیم سقرلو یک روستا در ایران است که در دهستان رضاقلی قشلاق واقع شدهاست. دیم سقرلو ۱۲۶ نفر جمعیت دارد.
روستای دیمان
دیمان روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان دورسون خواجه قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۳۵۳ نفر بودهاست.
روستای رضاقلیقشلاقی
رضاقلیقشلاقی روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان رضاقلی قشلاق قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۱۱ نفر بودهاست.
روستای سایین
صائین به انگلیسی saen روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان یورتچی شرقی قرار دارد. فاصله ان از مرکز استان حدود ۳۵ کیلومتر و از مرکز شهرستان نیز حدود ۳۰ کیلومتر میباشد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۹۳ نفر بودهاست که ساکن در روستا میباشند.
جاذبههای گردشگری
قاراقوزی: قاراقوزی نام تپه ای بلند واقع در جنوب غربی روستا میباشد به دلیل وجود رودخانه در پای کوه همچنین پوشش گیاهی متنوع هنگام بهار و گیاهان دارویی همچون (کاکوتی – پونه و…) منظره بسیار زیبا برای بیننده ایجاد میکند. لازم است ذکر شود که قارا به معنی سیاه و قوزی به معنی پشت به آفتاب میباشد.
کول تپه: نام تپه ای باستانی میباشد که در سالهای بسیار دور محل اصلی روستا بوده و در ان مکان قلعه قدیمی بوده که بر اثر سوختن بر روی هم تلنبار شده و با مرور زمان و عوامل طبیعی به شکل تپه ای در آمده است. کول به معنی خاکستر میباشد.
قاراچای: نام رودخانه که در شمال روستا امتداد دارد که دارای پوشش گیاهی که اکثراً درخت چنار و بید و درختان میوه جنگلی مثل سیب و آلو و آلوچه که محل مناسبی برای تفریح اهالی روستا و روستاهای اطراف میباشد.
روستای سرخاب
سرخاب روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان دورسون خواجه قرار دارد. روستای سرخاب یکی از زیباترین و بکرترین روستاهای کوهستانی محسوب میشود.همه ساله بسیاری از گردشگران طبیعت و مناطق بکر به روستای سرخاب آمده و به تفریح و تفرج می پردازند.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۸۸ نفر بودهاست.
روستای سعیدخانلو
سعیدخانلو در زبان ساکنین به علت نزدیکی به روستای کریق بزرگ به نام داش کریق یا کریق کوچک نیز خوانده میشود یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست. سعیدخانلو ۱۳۲ نفر جمعیت دارد.از محصولات مورد کشت و مرغوب این روستا میتوان به عدس ،جو و گندم اشاره کرد.
روستای سقدل
سقدل یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی شرقی، بخش کوراییم در شهرستان نیر واقع شدهاست. سقدل ۴۱ نفر جمعیت دارد.
روستای سقزچی
سقزچی روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان یورتچی غربی قرار دارد.این روستا دارای دو آبگرم با نام های (ایستی سوئی) آب گرم ، و (دیبسیز گل) است .این روستا دارای باغ و دشت هایی زیبا است ، و هر ساله مسافران زیادی را در خود جای میدهد ، محبوبیت این روستا بدلیل آبگرم های آن است .سقزچی در فاصله ۴ کیلومتری از شهرستان نیر و در فاصله ی ۴۰ کیلومتری از استان اردبیل قرار دارد .
بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۴۴ نفر بودهاست.
روستای سوغانلو
سوغانلو یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست. سوغانلو۱۸۳ نفر جمعیت دارد.همچنان با سیری در ایران همراه باشید تا با دیگر روستاهای نیر آشنا شوید .
روستای سیاهپوش
سیاه پوش یک روستا در منطقه آذربایجان استان اردبیل، شهرستان نیر است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. همچنین آبشار شرّاتان در دربند شوران این روستا واقع شده است. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال۱۳۹۵، سیاه پوش ۸۶ نفر جمعیت دارد.
روستای شمسآباد
شمسآباد روستایی در دهستان مهماندوست بخش کوراییم شهرستان نیر استان اردبیل ایران است.بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۳۵ نفر (۴۹ خانوار) بودهاست.
روستای شیران
شیران روستایی است در منطقه «دورسونخواجه» که در فاصله ۲۵ کیلومتری اردبیل و ۱۰ کیلومتری شهر نیر قرار دارد. اراضی کشاورزی روستای شیران از بیشترین وسعت در منطقه برخوردار است و به همین جهت بیشترین سهم آب را در منطقه دارا میباشد. و حتی این روستا بین روستاهای همسایه به نام «مغان کوچک» مشهور است.قدمت شیران طبق نظر بزرگان و ریش سفیدان، به بیش از ۷۰۰ سال میرسد برخی هم بسییار بیشتر از آن دانستهاند. بیشتر ساکنین این روستا در گذشته از مناطق دیگر به این منطقه مهاجرت کردهاند. در گذشته شیران رونق بسیار چشمگیری داشته و دارای آسیاب آبی و اراضی وسیع کشاورزی بود. طبق مطالعه میدانی دوران توسعه و طلایی این روستا به سالهای ۱۳۵۰–۱۳۵۷ بازمیگردد.
وجه تسمیه شیران به درستی معلوم نیست ولی برخی بر این باورند که نام شیران برگرفته از نام یک شخص بنام «شیلان» است که در گذشته بسیار دور به این منطقه آمده و موجب رونق و آبادانی آن گشتهاست.
جمعیت روستای شیران هماکنون کمتر از ۲۰۰ نفر میباشد که بیشتر به کار کشاورزی در روستا و کارگری در شهرهای اطراف میپردازند. جمعیت روستای شیران حدود ۸۰ سال قبل تقریباً بیش از ۳۰۰ خانوار بود (۱۵۰۰ نفر) که به کار کشاورزی و دامداری مشغول بودند ولی به تدریج بر اثر نیازهای مالی و اقتصادی به شهرهای دیگر مانند اردبیل، تهران و شهرهای جنوبی برای کار (شرکتهای راهسازی) میرفتند. این عوامل باعث گردید که بیشتر خانوادهها به شهرهای مورد نظر کوچ نمایند و متأسفانه در زلزله سال ۱۳۷۵ که تلفات جانی و مالی زیادی به روستا وارد گردید باعث کوچ اکثریت ساکنان گردید.
ساکنان فعلی روستای شیران به کار کشاورزی که بیشتر کاشت گندم و جو است مشغول میباشند و کمتر به رانندگی دستگاه آلات سنگین میپردازند. لازم است ذکر شود بیشتر جمعیت شیرانیان ساکن در شهرها بخصوص در اردبیل به کار راهسازی و سدسازی و کارخانجات شن و ماسه و نیز رانندگی ماشینآلات سنگین مشغول هستند. در روستای شیران حد اقل در هر خانواده یک دستگاه سنگین از جمله کمپرسی و لودر و بیل مکانیکی وجود دارد. قاطعانه میتوان گفت که بیشتر پروژههای سنگین عمرانی از قبل انقلاب تا زمان هشت سال دفاع مقدس و پس از آن در اقصی نقاط ایران بزرگ با همت و تلاش مردم این خطه به سرانجام رسیدهاست.چشمه «خیلیگولمه» که خاصیت درمانی و منحصر به فردی دارد بخصوص در درمان سنگ کلیه. دره «چیلدره» که بسیار سرسبز و پرآب است.
روستای شیرینبلاغ
شیرینبولاغ یک روستا در ایران است که در دهستان رضاقلی قشلاق واقع شدهاست. شیرینبلاغ ۵۷ نفر جمعیت دارد.خاندان های اصلی در این روستا:نوری،حشمتی،حسین زاده،مدحی،روحی و… می باشد. یکی از اصلی ترین جاذبه های این روستا سد یامچی می باشد.
روستای صادقلو
صادقلو یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست.
روستای علیآباد
علیآباد یا همان وله زاقارد روستایی در دهستان دورسون خواجه بخش مرکزی شهرستان نیر استان اردبیل ایران است.بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۵۰ نفر (۷۸ خانوار) بودهاست.
روستای قاسم قشلاقی
قاسم قشلاقی یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. قاسم قشلاقی ۳۷ نفر جمعیت دارد.
روستای قرهتپه
قرهتپه یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان دورسون خواجه واقع شدهاست. قرهتپه ۸۸نفر جمعیت دارد.
روستای قرهشیران
قرهشیران روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان یورتچی غربی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۴۹۱ نفر بودهاست.
روستای قرهقاشلو
قرهقاشلو یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست.
روستای قلعهجوق
قلعهجوق روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان یورتچی شرقی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۲۴۱ نفر با ۴۸ خانوار بودهاست.
روستای قنان قران
قنان قران یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست. قنان قران ۱۲۹ نفر جمعیت دارد.
روستای قورتولموش
قورتولمش روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان یورتچی شرقی قرار دارد.این روستا در نقطه اتصال دشت و پایه ارتفاعات قرار گرفته است، بگونه ای که مناطق شمالی آن هموار و مناطق جنوبی آن کوهستان می باشد.
مشاغل اهالی این روستا عمدتاً دامداری و کشاورزی است و اراضی کشاورزی آن اغلب بصورت دیم کار است.آب مصرفی این روستا از چاه واقع در رودخانه قوری چای تامین می گردد و روستا دارای امکانات آب ، برق، گاز، تلفن و اینترنت(۲G) می باشد.
دو مدرسه در دو مقطع ابتدایی و راهنمایی در قورتولمش فعال می باشند. خدماتی از قبیل، تعاون روستایی، مخابرات، خانه بهداشت، غسالخانه و دهیاری در این روستا اجرا و بهره برداری می گردد، دهیار روستا آقای حجت شاهی است و طرح هادی در این روستا اجرا شده و در حال تکمیل می باشد.
روستا دارای سه مسجد است، مسجد جامع، مسجد موسی بن کاظم(ع) یا اورتا مچید (مسجد وسطی) و مسجد صاحب الزمان (عج) یا تازه مچید (مسجد تازه) می باشند که سابقه تاریخی مسجد جامع از دیگر مساجد بیشتر است.برخی آثار تاریخی مثل قبور دوران مفرغ، کُهل (غار باستانی)، سنگ قیلیش قیه (دوه داشی)،بقایای آتشکده شیش تپه، بقایای سکونت گاه روستایی دوراسبی و … نیز در این روستا وجود دارد که تا کنون ثبت ملی نشده اند و متاسفانه توسط حفاران غیر مجاز تحت تعرض قرار می گیرند.
روستای قورتولمش در حفظ آداب و مناسک و رویدادهای فرهنگی و دینی نسبت به سایر روستاهای همجوار دقت بیشتری دارد، مراسم خضر نبی، حلوای عید فطر، قوشاخ سالاماسی، چهارشنبه سوری، بایرام آخشامی و همچنین مراسمات عزاداری عاشورا و تشت گذاری و … در این روستا همه ساله با شکوه و جلوه خاص خود انجام می گیرد.در اوایل انقلاب جمعیت این روستا چهار برابر جمعیت فعلی بوده و بخاطر فقدان مشاغل و مشکلات معیشتی اهالی این روستا به شهرهایی چون تهران، قرچک و … مهاجرت کرده اند. در سالهای اخیر بسیاری از اهالی با بازسازی منازل قدیمی خود در روستا بصورت فصلی در این روستا (معمولاً برای اوقات فراغت) حضور می یابند.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۴۰۶ نفر با ۸۵ خانوار بودهاست.
روستای قیه قشلاقی
قیه قشلاقی یک روستا در ایران است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست. قیه قشلاقی ۱۲۹ نفر جمعیت دارد.
روستای کچلآباد
کچلآباد یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، این روستا کمتر از سه خانوار جمعیت داشتهاست.
روستای کریق بزرگ
کریق بزرگ یا کری بزرگ (در گویش محلی بویوک کری) یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست.این روستای خوش آب و هوا در ۴۲ کیلومتری شهر اردبیل و ۱۲ کیلومتری شهرستان نیر واقع شده است .
روستای کلش بزرگ
کلش بزرگ یک روستا در ایران است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست. کلش بزرگ ۳۴ نفر جمعیت دارد.
روستای کلهسر
کلهسر یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان دورسون خواجه واقع شدهاست. کلهسر ۱۷۶ نفر جمعیت دارد.
روستای کمالآباد
کمالآباد روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان دورسون خواجه قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۳۵۱نفر با ۸۵ خانوار بودهاست.
روستای کندوان
کندوان روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان دورسون خواجه قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۹۶ نفر بودهاست.
روستای کوراییم
کوراییم شهری دربخش کوراییم واقع درشهرستان نیر یکی از شهرستان های استان اردبیل است.فاصله این شهر تا اردبیل مرکز استان ۵۱ کیلومتر و تا نیر مرکز شهرستان ۴۰ کیلومتر است.بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۸۳۱ نفر (در ۲۳۲ خانوار) بوده است.
روستای کورعباسلو
کورعباسلو یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست. کورعباسلو حدود ۲۰۰ نفر جمعیت دارد، موزه سیری در حقیقت زمان در این روستا قرار دارد و اولین هتل سه ستاره روستایی در کورعباسلو درحال ساخت است. در نوک کوه قعله بوینی یوغون ۵ استخر قدیمی وجود دارد که در زمان قدیم با باران پر میشد. در ۵۰۰ متر خارج از روستا ورزشگاهی احداث شده که مسابقات فوتبال به صورت تیم های محلی در آن انجام میشود.
روستای کهریز
کهریز یک روستا در ایران است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست.کهریز ۱۵۴ نفر جمعیت دارد.
روستای گلستان
گلستان روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان رضاقلی قشلاق قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۴۱۷ نفر بودهاست.
روستای گلوجه
گلجه یک روستا در ایران است که در دهستان دورسون خواجه واقع شدهاست. گلجه ۱۵۲ نفر جمعیت دارد.گلجه یکی از روستاهای زیبای شهرستان نیر در استان اردبیل هست که زیبای آن رو میتوان به شرایط جغرافیایی خاص این روستا نسبت داد چرا که از شرق به کوه که نام محلی آن قاباخ داغ است منتهی می شود و از غرب به رودخانه معروف به گلجه چایع منتهی میشود. گلجه دارای آب و هوای با زمستان های سرد و تابستان معتدل و خنک می باشد. این روستا در خرداد ماه بسیار دیدنی بوده و گردشگران علاقمند به کوه و رودخانه می توانند از سفر به این روستا از این دو ویژگی روستا لذت ببرند.
روستای گلجه مردمانی بسیار خون گرم و میهمان نوازی دارد . بسیاری از ساکنان این روستا بدلیل کمبود منابع رفاهی و مهمتر از همه بدلیل عدم درآمد کافی اقدام به مهاجرت به کلان شهرها می کنند.شغل بیشتر ساکنان این روستا کشاورزی و دامداری است که در تابستان به سبک عشایر عدی از دامداران این روستل به مناطق ییلاقی خود که حدود ۳۰کیلومتر از روستا فاصله دارد و در دامنه سرسبز سبلان است کوچ میکنند و تا سه ماه در ییلاقات خود به سر می برند.
همچنین این روستا قدمتی به بلندای تاریخ دارد چرا که مکان های باستانی ثبت شده از این روستا نشان می دهد که مردمانی در اطراف این روستا زندگی می کردند از جمله این مکان ها می توان به تپه بات بات و قلعه تقریبا ویران شده دیک داشلار اشاره کرد که با برسی باستان شناسان عنوان شده که احتمالاً به قبل از اسلام و به هنگام زندگانی اشکانیان یکی از حکومت های ایران باستان بر می گردد . متاسفانه حفاری های غیر مجاز از این مناطق باعث خروج اشیای تاریخی زیادی از این منطقه شده که می توانست ما رو در بدست آوردن اطلاعات دقیق از سرگذشت زندگی مردمان این نواحی بهتر یاری کند.
روستای گلی
گلی یک روستا در ایران است که در دهستان یورتچی شرقی واقع شدهاست. گلی۱۲۴ نفر جمعیت دارد.
روستای گوگرچین
گوگرچین یا همان گورچین یک روستا در استان اردبیل ایران است که در دهستان دورسون خواجه واقع شدهاست. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰، گورچین ۳۵۶ نفر جمعیت دارد.
روستای گوگه
گوگه روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان دورسون خوجا قرار دارد.که فاصله آن ازشهرستان نیر ۷/۳ کیلومتر می باشد.این روستا دارای مناظر بکر طبیعی از جمله رودخانه آغلاغان که در غرب روستا قراردارد می باشد.مردمان سخت کوش و وطن پرست و زنان شجاع این روستا زبانزد خاص و عام است. عسل سبلان و غذاهای محلی این روستا بینظیر است.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۲۱۸ نفر با ۵۵ خانوار بودهاست.که با کاهش ۳۵٪ طی ۱۰ سال، در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا به ۱۴۱ نفر مشتمل بر ۷۴ مرد و ۶۷زن در ۴۸ خانوار رسیدهاست. (بهطور متوسط هر خانواده دارای یک فرزند میباشد)
روستای لای
لای یک روستا در ایران است که در دهستان دورسون خواجه واقع شدهاست. لای ۱۷۸ نفر جمعیت دارد.
روستای مجمیر
میجمیر یک روستا در استان اردبیل ایران است که در دهستان یورتچی غربی واقع شدهاست. میجمیر ۱۹۳ نفر جمعیت ساکن دارد. تپه مصلی که یک تپه باستانی میباشد در این روستا قرار دارد.
روستای مجیدآباد
مجیدآباد روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان یورتچی غربی قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا ۴۰۲ نفر با ۷۱ خانوار بودهاست.
روستای مزرعه
مزرعه یکی از روستاهای شهرستان نیر است که در دهستان دورسون خواجه واقع شدهاست. مزرعه ۵۸ نفر جمعیت دارد.
روستای مستانآباد
مستانآباد یک روستا در ایران است که در استان اردبیل واقع شدهاست.که همجوار با روستای میجمیر است. این روستا جزء شهرستان نیر میباشد.
روستای مشتقین
مشتقین یا همان مشگینجیک روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش کوراییم، دهستان یورتچی غربی قرار دارد. فاصله آن از مرکز استان حدود ۴۵کیلومتر و از مرکز شهرستان نیر ۱۱ کیلومتر است. بافت قدیمی روستا اخیراً کاملاً بازسازی و دارای ساختمانها و ویلاهای مدرن گردیده است.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۱۳ نفر بودهاست.همچنان با سیری در ایران همراه باشید تا با دیگر روستاهای نیر آشنا شوید.
روستای ملااحمد
ملااحمد یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست. ملااحمد ۹۷ نفر جمعیت دارد.
روستای مولان سفلی
مولان سفلی یک روستا در ایران است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست. مولان سفلی ۱۱ نفر جمعیت دارد.
روستای مولان علیا
مولان (mowlān) یک روستا در ایران است که در دهستان مهماندوست ، بخش کوراییم ، شهرستان نیر ، استان اردبیل واقع شدهاست. روستا مولان ۵۱ نفر جمعیت و ۱۲ خانوار دارد.
روستای مهماندوست سفلی
مهماندوست سفلی یک روستا در ایران است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست. مهماندوست سفلی ۱۰۰ نفر جمعیت دارد.
روستای مهماندوست علیا
مهماندوست علیا یک روستا در ایران است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست.مهماندوست علیا ۳۷۵ نفر جمعیت دارد.
روستای میمند
میمند روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان دورسون خواجه قرار دارد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۷۶ نفر بودهاست.
روستای وکیلآباد
وکیلآباد یکی از روستاهای نیر است که در دهستان یورتچی شرقی شهرستان نیر واقع شدهاست.
روستای ویرسق
ویرثق روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان دورسون خواجه قرار دارد.این روستا در مناطق جنوبی استان اردبیل و همچنین کوه سبلان می باشد.طبیعت زیبا،موقعیت جغرافیایی فوق العاده، هوای مطبوع ،سابقه ی بسیار غنی تاریخی و … از ویژگی های بارز روستای ویرثق است . همچنین این روستا به داشتن رسومات محلی کهن مشهور است.این روستای سرسبز و بسیار زیبا مکانی خوب برای مسافرت و استراحت چند روزه به شرط رعایت میباشد . مردم روستا به قدری درست زندگی کرده اند که عمری دراز دارند خانمی در این روستا زندگی میکند که خاطرات حمله روس را به خاطر دارد این روستا مجمع سنت های دیرینه است.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۸۲۷ نفر بودهاست.
رودخانه آغلاغان
رودخانه آغلاغان از ارتفاعات ساوالان سرچشمه می گیرد و با توجه به منبع تامین بیشتر جریانات آن از چشمه های دایمی و از ذخایر برفی جز رودخانه های دایمی منطقه محسوب می شود.این رودخانه یکی از مهمترین نشانه ها و نمادهای روستای ویرثق می باشد .حداکثر ارتفاع رودخانه چهار هزار و ۴۰۱ متر از سطح دریا در ارتفاعات ساوالان و حداقل ارتفاع آن یک هزار و ۵۷۵ متر در محل اتصال به رودخانه بالیقلو است ، در محل ایستگاه هیدرومتی نیر یک هزار و ۶۰۵ متر ارتفاع دارد.
طول شاخه اصلی این رودخانه ۲/۳۶ کیلومتر می باشد ، سطح حوضه آن ۷۵/۱۷۱ کیلومتر مربع و محیط آن برابر ۷۵ کیلومتر است.در همین منطقه تفرجگاه وسیع و نمونه گردشگری بولاخلار نیر واقع است.در مورد وجه تسمیه آغلاغان داستان های و افسانه های فولکوریک زیادی به صورت سینه به سینه به ما رسیده و این که رود از چشمه سارهای ساوالان منشاء می گیرد ، این چشمه ها حتی در مسیر رودخانه نیز به وفور دیده می شود.درپایان شایان ذکر است که وجود چنین رودخانه ای باعت پویایی بیشتر روستای ویرثق می شود البته این امر نیازمند توجه و حفاظت از این پدیده ی طبیعی می باشد.
روستای هوادرق
هوادرق یک روستا در ایران است که در دهستان مهماندوست واقع شدهاست.[۱] هوادرق ۴۰ نفر جمعیت دارد.
روستای یامچی سفلی
یامچی سفلی یک روستا در ایران، استان اردبیل، شهرستان نیر است که در دهستان رضاقلی قشلاق واقع شدهاست. یامچی سفلی ۱۰۶ نفر جمعیت دارد.
روستای یامچی علیا
یامچی علیا روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان نیر، بخش مرکزی، دهستان رضاقلی قشلاق قرار دارد. چشمه ی معروف شمد بلاغی یا احتمالا همان شاه محمد در این روستا بسیار کهن بوده و در سالیان گذشته که کشور دچار خشکسالی گردیده از حجم دبی آب آن به هیچ عنوان کاسته نشده است. روستای یامچی علیا در کنار رودخانه بالغلو چای واقع شده یکی از زیباترین روستاهای استان اردبیل ميباشد.معروف ترین کوه روستا بویوک گونی ميباشد.بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۲۱ نفر بودهاست.